Thuishaven » Type boten

Type boten

Over spantvormen

De spantvorm is de vorm van de romp van een boot. Het ene type boot en spantvorm is beter geschikt voor golven dan het andere en het vaargedrag wordt voor een groot deel door de vorm van de romp bepaald. Op je Vaarbewijs 1 Examen kunnen hier vragen over worden gesteld.

Lid worden van vaarbewijs filmpjes

De spantvorm bepaalt het vaarkarakter van je boot

De spantvorm geeft de vorm van de romp van een zeilboot of motorboot aan. De ene spantvorm is meer geschikt voor rustig water en de andere spantvorm kan beter tegen golven. In zijn algemeenheid geldt dat hoe ronder de vorm van de romp, hoe beter de boot geschikt is voor hoge golven. Veel voorkomende spantvormen zijn de knikspant, multiknikspant, rondspant en de s-spant.

Knikspant

Een knikspant romp bestaat uit rechte planken, deze zijn onder een hoek met elkaar verbonden. De knikspant is de meest eenvoudige rompvorm, omdat er alleen met rechte planken gewerkt wordt. Deze planken worden in de lengterichting vaak wel gebogen, omdat de boot anders wel heel erg hoekig wordt. Multiknikspantboten zijn boten met een meer ronde vorm en de rondspant romp bestaat uit een doorlopende ronde vorm.

spantvorm van een motorboot
Spantvorm – Foto: Rens Groenendijk

Rondspant

Bij rondspanten is de vorm in een zekere mate rond, zonder knikken. Bij een rondspant wordt net als bij de knikspanten gebruik gemaakt van een zwaard of een aangehangen kiel.

S-Spant

Bij de s-spant loopt de romp vloeiend over in de kiel, veel moderne boten hebben deze rompvorm. Boten met deze romp hebben een vaste kiel, of een kielmidzwaard.

Oefenvragen: Type boten

In dit filmpje staan oefenvragen over spantvormen en type boten die horen bij bovenstaande theorie.

Lid worden van vaarbewijs filmpjes

Meer lezen?

Veel gestelde vragen

Wat is een knikspant?

Een knikspant is een bouwwijze van een boot, waarbij de romp wordt gevormd door rechte planken die geknikt aan elkaar worden verbonden.

Wat is een rondspant?

Een rondspant is een bouwwijze van een boot, waarbij de romp wordt gevormd door één aaneengesloten ronde onderkant.