Thuishaven » Verschil Vaarbewijs 1 en 2

Verschil Vaarbewijs 1 en 2

Wanneer KVB-1 en wanneer KVB-2?

Voor welk type boot heb je een Vaarbewijs nodig, welke vaarbewijzen zijn er en wat is het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2? Hoe ziet het Vaarbewijs CBR examen er uit en wat zijn de kosten? In dit filmpje ga je alles leren! Wil je je vaarbewijs halen, volg dan deze leuke vaarbewijs cursus met alle vaarbewijs theorie, oefenvragen en tips. En leer zo alles wat je moet weten voor je vaarbewijs examen!

Onderstaand filmpje is gratis te bekijken.

Lid worden van vaarbewijs filmpjes

Wanneer moet je een Vaarbewijs hebben?

Wanneer heb je een Vaarbewijs nodig? Deze heb je nodig als je een boot wil besturen met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Of als je boot sneller kán dan 20 km/h.

Waar mag je varen met je Vaarbewijs 1 en 2?

Met Klein Vaarbewijs 1 (KVB-1) mag je varen op de kleine binnenwateren. Dit zijn alle kanalen, rivieren en kleine meren in Nederland, met uitzondering van het IJsselmeer, IJmeer, Markermeer, Oosterschelde, Westerschelde, Eems en Dollard en de Waddenzee.

Met Klein Vaarbewijs 2 (KVB-2) mag je ook op bovengenoemde uitzonderingen varen. Het Nederlandse certificaat is internationaal geldig, je mag dus overal ter wereld het vaarwater op met je ICC Inland Waters (KVB-1) en ICC Coastal Waters (KVB-2). De belangrijkste vaarregels zijn vastgelegd in het BPR, dit staat voor Binnenvaart Politiereglement.

Vaarbewijs Examen doe je bij het CBR

Examen moest je vroeger doen bij het VAMEX, maar sinds 2020 bij het CBR, meer informatie over het Vaarbewijs 1 Examen kan je in dit artikel lezen. Je moet naar een CBR locatie toe, het examen duurt een uur en bestaat uit 40 multiple choice vragen. De kosten van het examen zijn rond de €45,- Meer informatie over de Vaarbewijs kosten en opleidingsmogelijkheden vind je in dit artikel.

Het vaarbewijs is een pasje vergelijkbaar met een rijbewijs, je hoeft je vaarbewijs echter nooit te verlengen, het blijft je hele leven geldig. Het aanvragen van een pasje en een gezondheidsverklaring kost rond de €10,-

Al kan je je Vaarbewijs wel kwijtraken, bijvoorbeeld als je teveel gedronken hebt of te hard vaart. Het algemeen in Nederland geldende maximum is 20 km/h. In sommige gebieden, mag je sneller varen, maar dat staat dan apart aangegeven.

Oefenvragen: Verschil Vaarbewijs 1 en 2

In dit filmpje staan oefenvragen over de verschillen tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 die horen bij bovenstaande theorie.

Onderstaand filmpje is gratis te bekijken.

Lid worden van vaarbewijs filmpjes

Meer lezen?